Under 1900-talet har vi sett en stark ökning av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och stroke. Ett helt panorama av autoimmuna och autoaggressiva sjukdomar har blommat upp. Ökningen går hand i hand med ett ökat intag av raffinierade sädesprodukter, smygsockrad och kemikaliebemängd mat och konstgjorda matfetter (margarin). Det är inte vetenskapkligt bevisat att det är konsten som skadar dessa sjukdomar, men människor som slutar äta denna prefarbicerade föda blir av någon anledning friska. En vanlig formulering brukar vara "fått livet tillbaka". Många berättar om en fullkomlig bot från decennier av lidande, andra om stora förbättringar. Sten Sture Skaldeman, författare till boken GI-Noll, är bara ett exempel. Han berättar om hur han blev förvånad när han tog reda på hälsorapporter gjorda av personer som ändrat sin kost till LCHF. Jag hade förvisso tillfrisknat från en rad sjukdomar själv, men jag trodde att jag var ett specialfall, säger han.
Vi kan stå emot fellevnad i många år, men förr eller senare protesterar kroppen. Vi äter mycket bröd, pasta och potatis. Äter margarin istället för smör och har konstant högt blodsocker och en konstant hög insulinutsöndring. Till slut protesterar våra kroppar. Våra kroppar är helt enkelt inte gjorda för den här kosten som vi äter idag.
Vi kan stå emot fellevnad i många år, men förr eller senare protesterar kroppen. Vi äter mycket bröd, pasta och potatis. Äter margarin istället för smör och har konstant högt blodsocker och en konstant hög insulinutsöndring. Till slut protesterar våra kroppar. Våra kroppar är helt enkelt inte gjorda för den här kosten som vi äter idag.
Källa: GI-Noll, Sten Sture Skaldeman