Björn Hammarskjöld

Björn Hammarskjöld är barnläkare i Mora och fil. lic. i biokemi. Läkare som kan biokemi brukar inte tro på kostråden, de är alldeles för duktiga på kemi. Jag hittade de referat av en av Björns artiklar och klipper ett citat: "Vi vet genom idoga studier av litteraturen från förra seklet att insulin frisätts då sockerhalten i blodet ökar. Insulin tvingar in socker (=glukos) i cellerna, där glukosen kopplas ihop till långa och grenade glukoskedjor kallade glykogen. Människan kan lagra ungefär 0,5 kg glykogen", säger Hammarsköljd. "Men insulin", fortsätter han, "är ett anabolt, kroppsbyggande hormon. Fortsätter sockerhalten i blodet att vara högt, ja, då omvandlas sockeröverskottet i stället till mättat fett. Och vi människor kan lagra hundrafalt, ja tusenfalt, mera fett än de 0,5 kilona glykogen". Han fortsätter "Sedan kommer Livsmedelsverket, dietisterna och diabetssjukvården och kräver att diabetiker ska äta mer kolhydrater för att kompensera den ökade mängden insulin som läkare skriver ut för att kompensera den ökade insulin som läkare skriver ut för att kompensera den ökade mängd kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar o.s.v o.s.v i stigande spiral." 

Våra diabetiker är nästan alltid överviktiga till feta. Och det beror på att de tvingas äta mer kolhydrater än deras metabolism kan hantera. Därför får de insulin för att få ner blodsockernivåerna, men då ökar fettupptagbyggnaden. Sjunker blodsockret för lågt så behövs mer kolhydrater och de är inne i den onda spiralen. Människan har varit jägare i mer än 10 000 generationer. Då har man huvudsakligen levt på animaliska råvaror. Hur mycket odlar våra mest extrema jägare, inuterna och samerna? Just ingenting. De äter i stället kött, fisk, ägg och fett. Och är inte överviktiga, har ingen diabetes och inga hjärt-kärl-sjukdomar. 



Källa: Björn Hammarskjöld, läkare och biokemist.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: