Fick en fråga som jag tänkte svara på. Det är jätteroligt med frågor, fortsätt att skicka in.
Hej! Vad roligt att se att du har att driva en blogg om LCHF som projektarbete. Jag har en liten fråga till dig angående LCHF, kan man verkligen gå ner i vikt genom att äta fett? Tacksam för svar!
Svar:
Ja det kan man mycket riktigt göra. Det finns en bra förklaring på det också, som har med kroppens hormoner att göra. De är anpassade till en kost som i huvudsak består av fett, en mindre del protein och väldigt små mängder kolhydrater.
Kroppen producerar ett viktigt hormon för att ta upp näring (protein, glukos, fett) ur blodet som heter insulin. Har man typ 1-diabetes har man på tok för lite av det (ingen alls, faktiskt), och har man typ 2-diabetes har man egenproduktion, men den är inte tillräcklig då man har blivit insulinresistent.Insulinet måste vi alltså ha för att överleva, men det är ett tveeggat svärd.
När vi äter kolhydrater höjs insulinnivån i blodet. Detta för att högt blodsocker är frätande för våra kärl. Insulinets uppgift är här, lite förenklat, att knuffa in sockret i fettcellerna så blodsockernivån sjunker. Under tiden insulinnivån är hög kan inte energin som är lagrad i fettcellerna användas som näring i kroppen. Vad som händer är alltså att vi blir hungriga trots att vi precis ätit, eftersom (tada!) kroppen inte får ut någon näring.
Vad som händer vid typ 2-diabetes är att man under lång tid utsatt cellerna för höga insulinnivåer och gjort receptorerna avtrubbade. Vad som händer då är att det krävs alltmer insulin för att få in näringen i kroppen. Det i sig resulterar i att fettcellerna bara lagrar in mer och mer fett, utan någon möjlighet att släppa ifrån sig dem. Det enda sättet att bota typ 2-diabetes på är att få bort blodsockret ur blodet. Ett sätt är att träna hårt några timmar om dagen för att ha tomma glykogenlager i musklerna att gömma undan sockret i. Vilket är lite opraktiskt för många med typ 2-diabetes som dessutom är överviktiga. Det andra alternativet är att utesluta kolhydraterna. En enklare, mer praktisk och betydligt bättre lösning, då det även ger andra hälsofördelar, t.ex. förbättrade blodfetter, minskat sötsug och jämnare blodsocker.
Genom att hålla insulinnivåerna låga --utesluta kolhydrater-- ges fettcellerna större möjlighet att erbjuda kroppen energi under tiden vi inte äter! Vilket oftast leder till att man blir mindre hungrig.
Protein, då? Ja, insulinnivån höjs även då. Så att ersätta kolhydrater med protein är inte så lyckat. Dessutom är det dyrt. Fett, däremot, påverkar inte insulinnivån och är även hem åt diverse vitaminer som är fettlösliga, förutom att våra celler består av (mättat) fett. Vi konstaterar att vi äter lite kolhydrater, mycket fett och tillräckligt med protein.
Därför kan man gå ner i vikt genom att äta fett!
Hoppas att du fick svar på din fråga. / Elin