Åsa Larsson

2012-05-02 @ 19:56:38

Åsa Larsson i Trollhättan är en av de många läkare som på egen hand kommit fram till liknande principer som de jag förordar. Jag citerar ur en krönika i Medicinsk access, nummer 1 2007: "Min kusin är en kvinna i 70-årsåldern. För tio år sedan fick hon diabetes typ 2. Hon vägde drygt 90 kg och medicinerade för en måttlig hypertoni. Hon fick redan från början Metformin av sin distriktläkare och de sedvanliga råden om viktreduktion samt statinerna kom på modet även dessa. Efter att inget av detta hjälpt henne fick hon höra talas om kolhydraternas betydelse för vikten och började minska på dessa och kunde direkt notera att hon gick ner i vikt. Hon kunde också minska på sina mediciner. Nu sedan drygt två år följer hon mera i detalj mina åd om kolhtdratreduktion, ökat fettintag, slut på lightprodukter och mellanmål och väger sedan två år cirka 65kg. Hon har ett noralt HbA1c kolestrol (liksom tidigare) och har slutat med diabetesmedicineringen och statinerna och har reducerat hypertonimedicinen. Hon träffade för inte så länge sedan sin ordinaerie diskriktsläkare i affären. Han berömde henne för att hon blivit så smal och såg frisk ut och sa "Du har följt mina råd ser jag och slutat med socker, bröd, pasta och ris". Hon är dessutom bara en bland ett hundratal patienter i ett projektvi har sedan två år på Stave vårdcentral i Trollhättan, som går ut på att minska kolhydrater och öka fetter i kosten. Samtliga som följt de enkla råden har gått ner i vikt, kunnat minska sina blodtrycksmediciner och reducerat eller helt slutat med diabetesfarmaka inklusive insulin.

Den etablerade vetenskapen, liksom livsmedelsverk, folkhälsoinstutut och socialstyrelse, fortsätter dock att hävda att detta inte fungerar. Vi som ser dessa patienter dagligen vet att det fungerar. Inte minst vet vi att ett stort antal människor, inklusive många läkarkollegor som tillämpar metoden sedan ibland tio år tillbaka, gått ner i vikt och behållt sin låga vikt. Undertiden jag skrivit denna text har ännu ett av alla mail i ämnet kommit in på min dator. En patient skriver: Nu har jag ätit fett fläsk, ägg, vispgrädde och smör i stora mängdet och under ett helt år har gått ner kraftigt i vikt och tänkte att det nog var bäst att gå till vårdcentralen och kolla kolestrolet. Det har gått ner ganska mycket. Syrran på mottagningen fattade ingenting. "

Källa: Åsa Larsson, läkare i Trollhättan.

Björn Hammarskjöld

2012-05-02 @ 19:34:04

Björn Hammarskjöld är barnläkare i Mora och fil. lic. i biokemi. Läkare som kan biokemi brukar inte tro på kostråden, de är alldeles för duktiga på kemi. Jag hittade de referat av en av Björns artiklar och klipper ett citat: "Vi vet genom idoga studier av litteraturen från förra seklet att insulin frisätts då sockerhalten i blodet ökar. Insulin tvingar in socker (=glukos) i cellerna, där glukosen kopplas ihop till långa och grenade glukoskedjor kallade glykogen. Människan kan lagra ungefär 0,5 kg glykogen", säger Hammarsköljd. "Men insulin", fortsätter han, "är ett anabolt, kroppsbyggande hormon. Fortsätter sockerhalten i blodet att vara högt, ja, då omvandlas sockeröverskottet i stället till mättat fett. Och vi människor kan lagra hundrafalt, ja tusenfalt, mera fett än de 0,5 kilona glykogen". Han fortsätter "Sedan kommer Livsmedelsverket, dietisterna och diabetssjukvården och kräver att diabetiker ska äta mer kolhydrater för att kompensera den ökade mängden insulin som läkare skriver ut för att kompensera den ökade insulin som läkare skriver ut för att kompensera den ökade mängd kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar o.s.v o.s.v i stigande spiral." 

Våra diabetiker är nästan alltid överviktiga till feta. Och det beror på att de tvingas äta mer kolhydrater än deras metabolism kan hantera. Därför får de insulin för att få ner blodsockernivåerna, men då ökar fettupptagbyggnaden. Sjunker blodsockret för lågt så behövs mer kolhydrater och de är inne i den onda spiralen. Människan har varit jägare i mer än 10 000 generationer. Då har man huvudsakligen levt på animaliska råvaror. Hur mycket odlar våra mest extrema jägare, inuterna och samerna? Just ingenting. De äter i stället kött, fisk, ägg och fett. Och är inte överviktiga, har ingen diabetes och inga hjärt-kärl-sjukdomar. 



Källa: Björn Hammarskjöld, läkare och biokemist.

Uppmärksammade läkare

2012-05-02 @ 19:15:09

Fick en rolig idé till bloggen imorse. I de kommande inläggen ska jag berätta om några läkare som uppmärksammat LCHF. Som många säkert vet så utbildas läkare inte inom kost utan lär sig bara att berätta för sina patienter att äta enligt tallriksmodellen som Livsmedelsvärket rekommenderar. 

De läkare jag kommer att berätta om är följande:
Björn Hammarskjöld, barnläkare i Mora.
Åsa Larsson, läkare i Trollhätan.
Annika Dahlqvist, läkare i Njurunda.
Ralf Sundberg, läkare i Malmö.

Kost som ger sjukdomar?

2012-05-02 @ 18:32:00

Under 1900-talet har vi sett en stark ökning av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och stroke. Ett helt panorama av autoimmuna och autoaggressiva sjukdomar har blommat upp. Ökningen går hand i hand med ett ökat intag av raffinierade sädesprodukter, smygsockrad och kemikaliebemängd mat och konstgjorda matfetter (margarin). Det är inte vetenskapkligt bevisat att det är konsten som skadar dessa sjukdomar, men människor som slutar äta denna prefarbicerade föda blir av någon anledning friska. En vanlig formulering brukar vara "fått livet tillbaka". Många berättar om en fullkomlig bot från decennier av lidande, andra om stora förbättringar.  Sten Sture Skaldeman, författare till boken GI-Noll, är bara ett exempel. Han berättar om hur han blev förvånad när han tog reda på hälsorapporter gjorda av personer som ändrat sin kost till LCHF. Jag hade förvisso tillfrisknat från en rad sjukdomar själv, men jag trodde att jag var ett specialfall, säger han.

Vi kan stå emot fellevnad i många år, men förr eller senare protesterar kroppen. Vi äter mycket bröd, pasta och potatis. Äter margarin istället för smör och har konstant högt blodsocker och en konstant hög insulinutsöndring. Till slut protesterar våra kroppar. Våra kroppar är helt enkelt inte gjorda för den här kosten som vi äter idag.

Källa: GI-Noll, Sten Sture Skaldeman