Någonting som många saknar och som man inte får äta när man äter enligt LCHF är bröd.
Har letar runt lite i olika kokböcker och på internet efter ett recept på lchfbröd och hittade detta på en träningsblogg. Har tidigare bakat lchfbröd vid flera tillfällen men aldrig blivit riktigt nöjd, men denna gång smakade det riktigt bra.
Recept: 200 g linfrö 50 g sesamfrö 50 g hasselnöter 50 g mandel 50 g kruska kli 2 tsk bakpulver
Mixa allt till ett "mjöl"
Mixa sedan ihop: 50 g smält smör 1 dl creme fraiche 250 g keso 6 ägg
Blanda ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 60-80 min i 200 grader. Ta ut bröder ur formen och låt det svalna. Skär i tunna skivor.
1 skiva = ca 1,1 g kolhydrat När man äter enligt lchf kikar man på antal gran kolhydrater per hundra gram. I detta fall kollar jag per skiva. 1,1 g kolhydrat per skiva är riktigt bra.
Tidigare bestod mitt kvällsfika utav oboy och ljust bröd, helt utan protein och nyttigheter. Idag kan mitt kvällsfika se ut ungefär såhär, ägg löjrom och majonäs. I koppen har jag kaffe och grädde.
Visste ni förresten att ägg är världens nyttigaste livsmedel? Ett ägg innehåller alla vitaminer förutom c-vitamin och är proteinrikt. Ägg är ett mycket användbart livsmedel och är perfekt för att näringsberika maten.
Kikade runt lite om LCHF på youtube.com och hittade en hel del bra. Kika på videon nedanför där doktor och dietisten Annika Dahlqvist benar ut de vanligaste frågorna om kosten. Det här är del 1, kolla gärna på de andra delarna också.
Ni missade väl inte den hårda debatten om LCHF från Kvällsöppet?
På kritiska sidan finns professorerna Claude Marcus och Charlotte Erlanson-Albertsson liksom Irene Mattisson från Livsmedelsverket. Debatten bestod utav två professorer och Livsmedelsverket mot en doktor, en kostrådgivare och en bloggerska. Vi hade ett svårt underläge i titlar. Särskilt Marcus är dessutom en tuff motståndare, en riktig räv i TV. Men räkna inte ut oss för snabbt: modern vetenskap och sunt förnuft borde också räknas. Motståndarlaget med Claude Marcus i spetsen var på hugget. Vinklingen från programledarna gjorde dessutom början extra tuff: Är LCHF farligt? Något bättre gick det när vi övergick till att diskutera mat till barn.
Jag blir väldigt frustrerad när jag kollar på LCHF-debatter. Det kryper i mig och jag vill lägga mig i. Min pappa och jag sitter och diskuterar, skakar på huvudet, suckar och håller med om vartannat. Jag skulle gärna vilja bena lite i situationen och reda ut lite saker som jag känner att jag vill tillägga debatten. Det var väldigt synd att Andreas Eenfeldt fick så lite plats. Han som är så klok och har många bra svar. Katrin var bra men hon är för oslipad och lite för tuff.
Jag börjar med att undra vem den där dietisten Elisabet är? Hon skäms inte för sig. Hon vet nog inte själv vad hon tänker och tycker. Hon verkar ha panik över att LCHF finns. Att säga att de som äter LCHF är avvikande i samhället var det konstigaste jag har hört. Hon sitter där och är kostrasist. En dietist som är kostrasist. Det låter inte bra. Hon borde gå hem och tänka efter lite.
Alla som är negativa mot LCHF hittar inga andra argument än följande:
Det finns inga långtidsstudier på LCHF. Nej, det finns inga långtidsstudier på någon diet överhuvudtaget. Det man vet med LCHF är att människor med fetma, övervikt, högt blodtryck, diabetes och magproblem har blivit av med sina sjukdomar, gått ner i vikt och mår bättre både fysiskt och psykiskt. Om de hade fortsatt att äta socker och snabba kolhydrater så hade de garanterat fortsatt vara sjuka och överviktiga och dött betydligt tidigare av de sjukdomarna. De förbättrade värden som personer uppvisar som har gått över till LCHF visar på att de löper mindre risk att dö i förtid.
LCHF är ohållbart på det sättet att det går åt för mycket kött. Alla på hela jordklotet kan inte äta LCHF för jordens resurser räcker inte till. För det första så känns inte det här argumentet riktigt att höra till saken. Diskuterade vi inte om LCHF är farligt eller inte? De som hävdar att alla på jorden inte kan äta LCHF vet inte hur det fungerar med LCHF. När man äter LCHF så byter man ut kolhydraterna mot fett. Man äter inte mer kött än en person som följer tallriksmodellen. Tallriksmodellen: 30% protein, 50% kolhydrater och 20%fett. LCHF: 5% kolhydrater, 25%protein och 70% fett. Ser ni vad jag ser? De som äter enligt tallriksmodellen äter MER protein än de som äter LCHF. Dessutom blir man mättare på att äta fet mat och behöver alltså äta mindre än någon som äter enligt tallriksmodellen. En person som äter LCHF äter dessutom i stor utsträckning så ren mat som möjligt. Inga konserveringsmedel, inga färgämnen, inga tillsatser och så mycket ekologiskt som möjligt.
Det som är utmärkande för alla som argumenterar mot LCHF är att de inte har tagit till sig nya rön, de har skygglapparna på när det gäller att ta till sig att det faktiskt finns människor som mår väldigt bra av LCHF. Hur kan man bara bortse från det faktumet?
Jag säger inte att alla skall äta LCHF utan jag vill att alla som känner att de inte mår bra för att de vet med sig att de äter för mycket socker, vitt mjöl och snabba kolhydrader skall tänka till och veta om att man kan prova att dra ner och se om det gör att man mår bättre. Hälsan är upp till var och en. Äter man LCHF så är tydligen hälsan många andras sak.