Rekordsnabb räksallad

2012-01-18 @ 13:07:37

För mig som går i skolan och äter skollunch kan det ibland vara svårt att äta enligt lchf. Oftast brukar jag skippa potatisen/riset eller pastan och enbart äta proteiner i form av kött, fisk. Men oftast får jag ändå inte i mig tillräckligt med fett och protein och då brukar jag göra lunch hemma istället. Idag gjorde jag en rekordsnabb och enkel räksallad. Den som vill spara in lite tid kan lägger frysta räkor i kylskåpet dagen innan. Färdigkokta ägg också, alltid bra att ha i kylskåpet.

Lägg ett par gröna blad på en tallrik och sprid över slivade ägg lite elegant. På den fria ytan placerar du en hög med ca 3-5 dl räkor eller kräftstjärtar lite andra grönsaker du tycker om ett bra tips är avokado som är en nyttig frukt med bra fetter. Kanske ett par sparriskoppar också? Spritsa majonär över och gör lite fint genom att pryd salladen med en citronskiva eller några dillkvistar.


Vad betyder kalorierna?

2012-01-18 @ 12:54:35

Den som äter enligt lchf behlöver inte räkna kalorier. Vi äter så att vi ger kroppen de näringsämnen och den energin som den behöver för att fungera på ett optimalt sätt. Vi äter så att vi optimerar vår hälsa. Hur många kolhydrater kosten innehåller är ganska så ointressant. Men detta gäller enbart för den som äter enligt lchf mallar, den som äter en kolhydratkost är tvungen att räkna kalorier för att gå ner i vikt. De flesta som "bantar" ägnar sig åt någon form av kalorirestriktion. De minskar kaloriintaget genom att krympa maten, eller också ökar de uttaget genom att tillföra motion. De räknar kalorier in och kalorier ut. Lchfs förespråkare brukar kalla detta för energistyrd viktminskning.

Energistyrd viktminskning fungerar bra i teorin, men mindre bra i praktiken. Människor gillar inte att vara hungriga, och om de motionerar tillräckligt mycket kompenserar de motionen med mer mat. Det blir alltså plus minus noll. Vi som tillämnar lchf reglerar vikten med hjälp av vårt nedärvda regleringssystem. Tanken att inte svälta kroppen, eftersom att det ger en organism som går på halvfart. Vad vi vill ha är en kropp som fungerar optimalt och som producerar en massa nyttigheter i form av energi, livsglädje och motståndskraft mot sjukdommar.

Ät mindre och spring mer, säger professorerna. Går du inte upp i vikt ändå så äter du för mycket eller motionerar för lite.. för oss som äter enligt lchf gäller helt andra regler. Vi äter så att vi ger kroppen fettförbränningssingnaler. Detta är naturlig viktreglering och har ingenting med kalorier eller motion att göra. Någonting som är bra att tänka på är att inga däggdjur blir feta av att äta den kost de är avsedda att äta och det gäller även för däggdjuret människan. Det är betydligt mer kalorier i fläsk än i bullar, men ingen har någonsin blivit fet av fläsk.

Källa: Skaldeman Sten Sture (2011) GI-Noll! för kvinnor som vill äta sig smala Prisma

När ska vi äta?

2012-01-18 @ 12:44:28

Hemma hos mig äter folk frukost. Själv äter jag när jag är hungrig. Är jag hungrig på morgonen, äter jag på morgonen. Blir jag inte hungrig förrän klockan ett, äter jag inte förrän klockan ett. Bli inte rädd! Det här gäller inte för dig. Inte ännu! Men det kan avra bra för dig att veta vilka förändringar som väntar. Av lchf kosten kommer du nämligen att skaffa dig en annan typ av förbränning. Du kommer att lära din kropp att leva på fett, och då får du plötsligt tillgång till yttligare en matsked, dvs. dina egna förråd.

Man ska äta frukost, säger näringsprofeterna. Det är ett korrekt uttalande, men bara om man utgår från kolhydratätarens behov. En person som driver sin kropp på socker behöver äta flitigt. Annars går blocksockret på botten. För oss som äter en naturlig kost gäller andra regler. Vi är inte alls lika beroende av regelbundna måltider. Vi ger kroppen mat vid munnen när kroppen säger till. I övrigt äter v från våra lager, de där som sitter i mitten av kroppen. Resultatet blir att vi går ner i vikt.

Det här resonemangen är förmodligen helt nya för dig, men efter ett par månader av lchf kommer du att veta vad jag talar om. Då kommer du att ha fri tillgång till dina fettlager, och därmed har du alltid tillgång till "mat". En sockerätare äter bara via munnen och lagrar överskottet som fett, sockret stänger nämligen fettförbränningen. Du som äter en naturlig kost äter däremot både från tallriken och från kroppen. Det är därför du inte blir hungrig lika ofta, och det är även därför du då och då måste köpa nya och mindre byxor.

Källa: Skaldeman Sten Sture (2011) GI-Noll! för kvinnor som vill äta sig smala Prisma